Världens godaste semla…

…i alla fall om vår kökschef Martin Hansen får bestämma.
Självklart vill han även dela med sig av detta receptet till er så här inför helgen (Fettisdagen är ju på tisdag men vi tjuvstartar väl?):

Ingredienser

12 st

75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
ev 1/2 – 1 tsk stött kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
Inkråm från bullarna
1/2 dl mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Florsocker

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

 Mums, trevlig helg!

Kommentera gärna inlägget: